Je nezdravé jídlo opravdu nezdravé?

V posledních pár měsících je moje velké téma jídlo. I když si říkám, že je zvláštní, že ke mně neproniklo ještě dřív. Osobním rozvojem se zabývám už nějakých pár let, ale jídlem?? Ehm…

No, ano, tak možná 2 roky zpět jsem poprvé zaregistrovala, že všechno jídlo, které doma jíme, není úplně nejzdravější. Tenkrát jsem absolovovala jeden kurz, kde se mluvilo o tom, že máme přestat jíst mléčné výrobky a maso. A nejlépe taky lepek a cukr.

Tak další ehm je nasnadě, protože řekněte mi (vyjma rawfoodistů a veganů), kdo máte v lednici něco jiného, než mléko, jogurty, řízky, v mrazáku pizzu, zmrzlinu  a ve spíži sladkosti a polotovary?? Já na tom byla velice podobně…

Tak jsem teda vyhodila v té době 80% všeho, co nesplňovalo daná kritéria… naštěstí neděláme velké zásoby, takže jsem to většinou jen dopoužívala.

 

Ale…. nikdo nám v tom kurzu neřekl, co teda máme jíst?!

 

A to byl největší kámen úrazu. Protože já měla nějak zafixováno, že  jíst zdravě není zrovna laciný ani lehký na přípravu a už vůbec ne nějak delikátně dobrý.

Pomalu utekl další rok, dva a já sice jedla mnohem zdravějc než předtím, ale… pořád to bylo tak na 50%, kdy jsem získávala plusové body za polívky ze zeleniny a saláty k večeři.

Ale i tak to byl posun, začala jsem si všímat, že po konzumaci zdravého jídla jsem přirozeně bez nucení pozitivnější a energičtější a naopak když jsem si dala těžké jídlo, průmyslově zpracované, maso nebo zbytečně moc koblih, byla jsem děsně líná a taková přiotrávená (doslova)!

Tak jsem se tím jídlem začala zabývat víc a víc a v průběhu loňského listopadu a prosince jsem dala dohromady jídelníček zdravých, většinou veganských receptů. Naklikala jsem si ho do PC, do takové přehledné tabulky a většinou, když nemám náladu na žádné kreativní nápady, sáhnu na tyto ozkoušené recepty. (Pokud by vás tento jídelníček zajímal, tuším, že časem ho nadesingnuju tak, aby jej mohla sdílet i s váma :))) )

A proč to vlastně chci s vámi sdílet?? Poslední dobou přidávám na FB svoje recepty. A popravdě si občas říkám, co si asi říkáte :))) Protože když jsem já někoho viděla, jak fotí jídlo na FB.. připadalo mi to teda … trochu trapný 😀

To, co mě nakonec přimělo ke sdílení svých receptů byl moment, kdy jsem si uvědomila, že je mnohem víc lidí, kteří chtějí jíst zdravě, ale taky neví CO teda vařit a jak, nemají milion let času, aby mohli strávit v kuchyni celou věčnost a nechtějí za jídlo utratit majlant.

Takže jsem si říkala, jasně, nebudu s váma sdílet špagety, ty umíme všichni že… :)) ale svoje veganský a raw dobroty 🙂 pro inspiraci a pro povzbuzení, protože zdravá a hodnotná strava nám dává nejen energii, ale jsme pak taky zdravíííí, že! 

Poslední otázka ale patří nezdravému jídlu… nedávno mi totiž přišlo na mysl, že opakem ZDRAVÉHO jídla není NEZDRAVÉ…. protože to v nás nevyvolává dostatečný pocit starosti a péče o své zdraví.

Opakem slova ZDRAVÝ je v případě jídla (především tedy ze supermarketů) slovo ŠKODLIVÝ.

A tady pozor … opravdu. To, co jíme „nezdravého“ nám může ublížit. Většina průmyslově zpracovaných jídel obsahuje neskutečné množství škodlivé chemie, která ubližuje nám, zvířatům, rostlinám, vodě.. zemi.

Je třeba zpozornět a nahrazovat slovo nezdravý za škodlivý. Kdybyste teď měli jakýkoliv zdravotní neduh nebo cítili hodně únavy a pesimismu, vsadím se, že velkou roli v tom bude hrát i to, jak se stravujete….

Přeji hodně štěstí při kuchtění zdravých dobrot!

Zlata 

 

PS. Pro začátek doporučuju prolistovat si třeba tuhle knížku a vzít si jakoukouliv zpracovanou potravinu, přečíst si složení a připravit si blízko židli, na kterou se budete moct samým překvapením “v klidu” sednout.

PPS. Já jsem dříve nějak naivně žila v přesvědčení, že to, co se prodává v krámu a supermarketech nám nemůže nijak ubížit a dokonce mě štvali všichni kdo furt propagovali BIO… to jsem ale ani trochu netušila to, co vím teď…. ale to je zas na příště.